Det finns en stor skillnad

Det finns en stor skillnad mellan Portugals startande XI vid världscupen 2014 och deras förväntade lag för Euro 2016. Fernando Santos ersatte Paulo Bento som tränare en match i kvalen och förbereder ett annat taktiskt tillvägagångssätt. Det är allt kopplat till Cristiano Ronaldo och Portugals brist på toppstrejare.
Ronaldo är den främsta referenspunkten på framsidan men vill inte bli knuten i mitten, omgiven av motståndare. Santos kämpade med denna fråga under kvalen och testade en lösning som sannolikt kommer att användas i Frankrike.
Portugal väntas att byta sina traditionella 4-3-3 för en flexibel 4-4-2. Det skulle innehålla Nani till stöd för Ronaldo på framsidan men med licens att driva till höger. Ronaldo skulle vara fri att placera sig själv vart han vill och bli befriad från ansvaret för att försvara sig på Portugals vänstra flank.
Santos taktik kräver intelligens och uthållighet från mittfältare. Under anpassningsperioden var Danny, Bernardo Silva och Fábio Coentrão viktiga där men de är utanför Euro 2016 på fotbollströjor grund av skada. Den erfarna Tiago, en nyckelaktör under kvalerna, har utelämnats efter en skadad plågad årstid och Miguel Veloso och Raul Meireles, viktiga alternativ vid världscupen, ingår inte i truppen.
Monaco João Moutinho är den främsta defensiva mittfältaren, trots skador den här säsongen, och kan ha William Carvalho, från Sporting, tillsammans med honom. Porto Danilo Pereira spelade mer än Carvalho under kvalen men tränaren kan välja en Sporting-anslutning på mittfältet, vilket skulle göra Adrien Silva och João Mário starka kandidater att starta, trots lite internationell erfarenhet.
Sporting spelar samma 4-4-2 bildning och João Mário, en cerebral och balanserad spelare med mångsidigheten att försvara och sträcka spelet ner på vingarna, fungerar som en falsk rätt mittfältare. För Portugal kan João Mário spela ner på båda sidor men förväntas börja till höger. Valencias André Gomes är det viktigaste alternativet för den avgörande vänstra rollen. Renato Sanches, den stigande stjärnan i portugisisk fotboll, kommer att kämpa för en plats med Adrien och Moutinho.